Το Googlebot θα υποστηρίζει το πρωτόκολλο HTTP / 2. Σύντομα

September 17, 2020

Από τον Νοέμβριο του 2020, η Google θα αρχίσει να ανιχνεύει ορισμένους ιστότοπους μέσω HTTP/2. Αυτή είναι η επόμενη σημαντική έκδοση του HTTP, η οποία είναι πιο στιβαρή, αποτελεσματική και ταχύτερη από τον προκάτοχό του. Αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει τους επαγγελματίες ιστού που απαιτούν από το Googlebot να υποστηρίζει την ανίχνευση μέσω HTTP/2. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το HTTP/2, διαβάστε το εκτενές άρθρο σχετικά με το θέμα του HTTP/2.

Η Google σχεδιάζει να στραφεί σταδιακά σε ανιχνευτικούς ιστότοπους μέσω HTTP/2, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη χρήση πόρων διακομιστή. Αυτή η αλλαγή θα γίνει σταδιακά, με το Googlebot πρώτα να ανιχνεύει έναν μικρό αριθμό τοποθεσιών στο h2 και, στη συνέχεια, σταδιακά να αναρριχείται σε περισσότερους ιστότοπους που ενδέχεται να επωφεληθούν από τις αρχικά υποστηριζόμενες λειτουργίες. Το Googlebot αποφασίζει ποιους ιστότοπους θα ανιχνεύσει στο h2 με βάση το εάν ο ιστότοπος υποστηρίζει το h2 και εάν ο ιστότοπος και το Googlebot θα ωφεληθούν από την ανίχνευση μέσω HTTP/2. Εάν ο διακομιστής σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μόνο HTTP/1.1, αυτό είναι επίσης εντάξει - δεν υπάρχουν προφανή μειονεκτήματα στην ανίχνευση αυτού του πρωτοκόλλου.

Η Google αναβαθμίζει το πρόγραμμα ανίχνευσης Googlebot για να υποστηρίζει το HTTP/2. Αυτή η αλλαγή θα βελτιώσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ευρετηρίαση. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοχοι ιστοτόπων ενδέχεται να επιθυμούν να εξαιρεθούν από αυτήν την αλλαγή. Οι ιστότοποι μπορούν να το κάνουν αυτό δίνοντας εντολή στον διακομιστή να απαντά με έναν κωδικό κατάστασης HTTP 421 όταν το Googlebot προσπαθεί να ανιχνεύσει το h2. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο κάτοχος του ιστότοπου μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στην ομάδα του Googlebot (ωστόσο, αυτή η λύση είναι προσωρινή).

Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, ανατρέξτε στη λεπτομερή ανάρτηση της Google (συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων προς το Twitter και τα φόρουμ βοήθειας).

Σύμφωνα με την Google, το λογισμικό που χρησιμοποιούν για να κάνουν το Googlebot τους να ανιχνεύεται στο h2 είναι αρκετά ώριμο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή. Ωστόσο, είπαν ότι εναπόκειται στον ιδιοκτήτη του ιστότοπου να αναβαθμίσει τους διακομιστές του. Το Googlebot θα μεταβεί μόνο σε ανιχνευτικούς ιστότοπους h2 που σαφώς ωφελούνται - εάν δεν υπάρχει προφανές όφελος, το Googlebot θα συνεχίσει να ανιχνεύει στο h1.

Το Cloudflare έχει μια ανάρτηση ιστολογίου με διαφορετικούς τρόπους δοκιμής ενός ιστότοπου για υποστήριξη h2. Για να αναβαθμίσετε τον ιστότοπό σας σε h2, η Google συνιστά να μιλήσετε με τον διαχειριστή του διακομιστή ή τον πάροχο φιλοξενίας. Οι κάτοχοι ιστοτόπων δεν μπορούν να πείσουν το Googlebot να συζητήσει το h2 με τον ιστότοπό τους - εάν ο ιστότοπος υποστηρίζει h2 και είναι καλός για ανίχνευση, τότε το Googlebot θα αλλάξει αυτόματα. Διαφορετικά, το Googlebot θα συνεχίσει να ανιχνεύει στο HTTP/1.1.

Η Google ανακοίνωσε ότι πλέον θα ανιχνεύει ιστότοπους μέσω HTTP/2 μόνο εάν υπάρχει σαφές όφελος για τον ιστότοπο. Η αλλαγή ήρθε αφού ανακάλυψαν ότι ορισμένοι ιστότοποι είχαν μικρό όφελος κατά την ανίχνευση μέσω HTTP/2. Θα συνεχίσουν να αξιολογούν τα κέρδη απόδοσης και ενδέχεται να αλλάξουν τα κριτήρια μετατροπής στο μέλλον.

Οι κάτοχοι ιστότοπων που είναι εγγεγραμμένοι στο Search Console θα λάβουν ένα μήνυμα ότι κάποια επισκεψιμότητα ανίχνευσης μπορεί να συνεχίσει να διέρχεται μέσω του HTTP/2, εάν ο ιστότοπός τους είναι κατάλληλος για ανίχνευση μέσω HTTP/2. Οι ιστότοποι μπορούν επίσης να ελέγξουν τα αρχεία καταγραφής του διακομιστή τους (για παράδειγμα, στο αρχείο access.log εάν ο ιστότοπος εκτελείται σε Apache) για να δουν αν ανιχνεύονται στο HTTP/2.

Το Googlebot υποστηρίζει τις περισσότερες από τις δυνατότητες που εισάγει το HTTP/2. Ορισμένες λειτουργίες που μπορεί να είναι ωφέλιμες για την απόδοση, όπως η προώθηση διακομιστή, βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση. Το Googlebot δεν υποστηρίζει επί του παρόντος HTTP/2 απλού κειμένου (h2c).

Η Google ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το HTTP/2 για ανίχνευση. Αυτή είναι μια νεότερη έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP με πολλά πλεονεκτήματα, όπως πολυπλεξία και ταυτόχρονη, συμπίεση κεφαλίδας και προώθηση διακομιστή.

Η ώθηση διακομιστή είναι μια δυνατότητα που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί αλλά βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση. Μπορεί να είναι καλό για απόδοση, αλλά η Google δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει αυτή τη στιγμή.

Για να είναι κατάλληλος για ανίχνευση μέσω HTTP/2, ένας ιστότοπος πρέπει να χρησιμοποιεί HTTPS και να υποστηρίζει το HTTP/2. Αυτό ισοδυναμεί με το πώς το χειρίζονται τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης. Εάν ο διακομιστής ανταποκριθεί με έκδοση πρωτοκόλλου διαφορετική από την h2 κατά τη χειραψία TLS, το Googlebot θα πραγματοποιήσει έξοδο και θα επιστρέψει αργότερα στο HTTP/1.1.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις λειτουργίες h2 και το scraping, μπορείτε να ρωτήσετε την Google στο Twitter. Το κύριο πλεονέκτημα του h2 είναι ότι εξοικονομεί πόρους από την πλευρά του διακομιστή και του Googlebot. Το αν το Googlebot ανιχνεύει χρησιμοποιώντας h1 ή h2 δεν επηρεάζει τον τρόπο ευρετηρίασης του ιστοτόπου σας και, επομένως, το πόσο η Google σχεδιάζει να ανιχνεύσει από τον ιστότοπό σας. Οι ιστότοποι που ανιχνεύονται στο h2 δεν έχουν πλεονέκτημα κατάταξης.

Νέο έργο ανοιχτού κώδικα Robots.txt.
Πέρυσι, η Google κυκλοφόρησε τον robots.txt parser and matcher στον κόσμο του ανοιχτού κώδικα. Από τότε, οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουν νέα εργαλεία, να συνεισφέρουν σε βιβλι...
Διαβάστε περισσότερα