Η Google μοιράζεται νέες πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες που εντοπίστηκαν στο Chrome

November 30, 2022

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάρτηση ιστολογίου της Google, οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας εντόπισαν τρωτά σημεία στο Chrome, τον Firefox και τα Windows. Η ανάρτηση περιγράφει τα βήματα που έγιναν από την ανακάλυψη μιας εμπορικής επιχείρησης spyware που σχετίζεται με τη Variston IT, μια εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη που ισχυρίζεται ότι παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις ασφάλειας.

Το Variston IT πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα πλαίσιο εκμετάλλευσης που ονομάζεται "Heliconia", το οποίο λειτουργεί με τρεις τρόπους: με την εκμετάλλευση ενός σφάλματος απόδοσης Chrome για την εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού στα λειτουργικά συστήματα των χρηστών, με την ανάπτυξη κακόβουλων εγγράφων PDF που περιέχουν ευπάθειες του Windows Defender και την εκμετάλλευση ενός σύνολο ευπαθειών του Firefox για μηχανήματα Windows και Linux. Το exploit Heliconia χρησιμοποιήθηκε στον Firefox 64, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018.

Νέες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Google δείχνουν ότι η Heliconia πιθανότατα χρησιμοποιείται ως εκμετάλλευση μηδενικής ημέρας στη φύση. Ωστόσο, η Heliconia επί του παρόντος δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τους χρήστες, καθώς η Google λέει ότι δεν μπορεί να εντοπίσει ενεργή εκμετάλλευση. Η Google, η Mozilla και η Microsoft έχουν διορθώσει τα σφάλματα στις αρχές του 2021 και στις αρχές του 2022.

Η Google είπε ότι ενώ το Heliconia διορθώθηκε, υπήρχε ένα αυξανόμενο πρόβλημα με το εμπορικό spyware. Η έρευνα της TAG για το Heliconia βρίσκεται σε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου από την Google, η οποία δημοσιεύτηκε για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή του εμπορικού spyware.

Το εμπορικό spyware θέτει προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης στα χέρια των κυβερνήσεων, οι οποίες τις χρησιμοποιούν για να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς αντιπάλους και αντιφρονούντες. Για να προστατευτείτε από το Heliconia και άλλες παρόμοιες επιθέσεις, είναι απαραίτητο να διατηρείτε ενημερωμένα το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σας σύστημα στο Διαδίκτυο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την ιστορία, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

  • https://blog.google/threat-analysis-group/new-details-on-commercial-spyware-vendor-variston/
Πρώην υπάλληλος της Google απαντά γιατί η Αναζήτηση Google γίνεται χειρότερη
Στο podcast της Freakonomics, ο παρουσιαστής Stephen Dubner παίρνει συνέντευξη από τη Marissa Mayer, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Yahoo! και ένας από τους 20 κορυφαίους υπαλλήλους της Go...
Διαβάστε περισσότερα
Google: Οι σελίδες χωρίς ευρετήριο δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό ανίχνευσης
Η ομάδα Σχέσεων Αναζήτησης της Google επιβεβαίωσε ότι οι σελίδες που δεν έχουν ευρετηριαστεί δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό ανίχνευσης ενός ιστότοπου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος είνα...
Διαβάστε περισσότερα