Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: χρονοδιάγραμμα γεγονότων

November 16, 2022

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Έλον Μασκ έγινε ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Twitter μετά την εξαγορά της εταιρείας κοινωνικών μέσων για 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από την εξαγορά, ο Μασκ είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στο Twitter, ρωτώντας τους οπαδούς του για το εάν πιστεύουν ότι η εταιρεία τηρεί την αρχή της ελευθερίας του λόγου.

Μια κατάθεση τίτλων αποκάλυψε ότι ο Μασκ ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, με μερίδιο 9% στην εταιρεία. Προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter.

Υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter έκανε μια σειρά από αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου χαρακτήρων από 140 σε 280 και επιτρέποντας στους χρήστες να επεξεργάζονται τα tweets τους.

Στις 4 Απριλίου 2022, ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter «Oh hi lol». Στις 10 Απριλίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, ανακοίνωσε ότι ο Μασκ είχε αρνηθεί μια πρόσκληση να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Στις 14 Απριλίου, ο Μασκ έκανε μια προσφορά να αγοράσει το Twitter για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Σε ένα tweet, είπε "Το να πάρουμε το Twitter απόρρητο στα 54,20 $ θα πρέπει να εξαρτάται από τους μετόχους, όχι το διοικητικό συμβούλιο".

Στις 25 Απριλίου 2022, μια κατάθεση στην Επιτροπή Ασφάλειας και Ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter είχε αποδεχθεί την προσφορά εξαγοράς του Έλον Μασκ. Σε ένα tweet την ίδια μέρα, ο Μασκ είπε ότι ελπίζει ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές του θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, στις 13 Μαΐου 2022, ο Μασκ έβαλε σε αναμονή τη συμφωνία εξαγοράς μετά από αναφορές ότι το 5% των καθημερινών ενεργών χρηστών του Twitter είναι λογαριασμοί ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Σε ένα tweet στις 14 Μαΐου 2022, ο Musk είπε ότι η ομάδα του θα έκανε ένα τυχαίο δείγμα 100 ακολούθων του @twitter για να μάθει πόσοι λογαριασμοί spam υπάρχουν. Κάλεσε και άλλους να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία.

Στις 6 Ιουνίου 2022, σε επιστολή του δικηγόρου του Μασκ που εστάλη στο Twitter, ο Μασκ απείλησε να τερματίσει τη συμφωνία του. Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι το Twitter αρνιόταν να συμμορφωθεί με αιτήματα για δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Στις 8 Ιουνίου 2022, η Washington Post ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε να παράσχει στον Έλον Μασκ μια ροή δεδομένων «firehose» από tweets.

Στις 8 Ιουλίου 2022, ο Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τερματίσει την εξαγορά του Twitter, ισχυριζόμενος σε μια κατάθεση στην SEC ότι το Twitter εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με αιτήματα για δεδομένα σε λογαριασμούς bot.

Ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, είπε σε απάντηση ότι το διοικητικό συμβούλιο σχεδιάζει να κινήσει νομικά μέτρα για να επιβάλει τη συμφωνία.

Στις 12 Ιουλίου 2022, το Twitter κατέθεσε επίσημα αγωγή κατά του Έλον Μασκ ως απάντηση στην υπαναχώρησή του από μια συμφωνία εξαγοράς. Σε ένα tweet, ο Μασκ αστειεύτηκε για την ειρωνεία της κατάστασης.

Στις 6 Αυγούστου 2022, ο Μασκ προκάλεσε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, σε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τους spam λογαριασμούς και τους οπαδούς των δημοσκοπήσεων σχετικά με το αν πιστεύουν ότι λιγότερο από το 5% των καθημερινών ενεργών χρηστών του Twitter είναι ψεύτικοι.

Στις 4 Οκτωβρίου 2022, ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι σκέφτεται να αποκτήσει το Twitter. Πρότεινε να γίνει η εξαγορά στην αρχική συμφωνημένη τιμή των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μόνο εάν το Twitter απέσυρε τη αγωγή εναντίον του.

Ο Μασκ είπε ότι η απόκτηση του Twitter θα ήταν μέρος ενός ευρύτερου στόχου για τη δημιουργία μιας εφαρμογής «τα πάντα» που ονομάζεται «X». Στις 20 Οκτωβρίου 2022, η Washington Post ανέφερε ότι ο Μασκ σχεδίαζε να απολύσει σχεδόν το 75% του προσωπικού του Twitter, εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο του να μεταφέρει έναν νεροχύτη κουζίνας στα κεντρικά γραφεία του Twitter και άλλαξε το βιογραφικό του στο Twitter σε "Chief Twit". Αυτό σήμαινε ότι η εξαγορά ήταν κοντά στην ολοκλήρωση.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του Twitter. Αυτή η επίσκεψη έρχεται μετά από αναφορές ότι ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει το 75% του προσωπικού του Twitter.

Ο Μασκ φέρεται να λέει στους υπαλλήλους του Twitter κατά την επίσκεψή του ότι θα γίνουν απολύσεις, αν και όχι στην κλίμακα που αναφέρθηκε προηγουμένως. Στις 27 Οκτωβρίου, ο Μασκ και το Twitter κλείνουν τη συμφωνία, καθιστώντας τον Μασκ νέο ιδιοκτήτη. Ο Μασκ απολύει αμέσως τον Agrawal, τον οικονομικό διευθυντή (CFO) Ned Segal, τον Gadde και τον γενικό σύμβουλο Sean Edgett.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter στις 28 Οκτωβρίου: «Το πουλί ελευθερώθηκε». Στις 30 Οκτωβρίου, ο Μασκ αποκαλύπτει τα σχέδια για ανανέωση του συστήματος επαλήθευσης του Twitter, γράφοντας στο Twitter: «Η όλη διαδικασία επαλήθευσης ανανεώνεται αυτή τη στιγμή».

Αρχίζει να εμφανίζεται μια αναφορά ότι ο Μασκ σκέφτεται να χρεώσει τους χρήστες να πληρώσουν για να παραμείνουν επαληθευμένοι. Μια ξεχωριστή αναφορά αναφέρει ότι ο Μασκ σκοπεύει να προσφέρει σημάδια επαλήθευσης μέσω του Twitter Blue και να αυξήσει την τιμή στα 19,99 $ ανά μήνα.

Σε μια ανταλλαγή στο Twitter με τον Stephen King, ο Musk επιβεβαιώνει τα σχέδια να χρεώσει για την επαλήθευση, αν και με μειωμένη τιμή 8 $ το μήνα. Σε ένα επόμενο tweet, ο Musk προσθέτει ότι θα εξηγήσει το σκεπτικό σε μεγαλύτερη μορφή πριν αυτό εφαρμοστεί και ότι είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τα bots & trolls.

Ο Μασκ φέρεται να διατάζει το προσωπικό του Twitter να εργάζεται σε βάρδιες 12 ωρών για να πετύχει τον στόχο του να ξεκινήσει το νέο σύστημα επαλήθευσης μέσα σε μια εβδομάδα.

Στις 4 Νοεμβρίου 2022, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι απολύει τους μισούς υπαλλήλους του Twitter σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Σε μια σειρά από tweets, ο Musk εξήγησε ότι η απόφαση οφείλεται στη σημαντική πτώση των εσόδων του Twitter, για την οποία κατηγόρησε τις ομάδες ακτιβιστών που πιέζουν τους διαφημιστές. Ο Μασκ υποστήριξε ότι οι απολύσεις ήταν απαραίτητες για να παραμείνει η εταιρεία στη ζωή και ότι όλοι οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης τριών μηνών - 50% περισσότερο από ό,τι απαιτείται από το νόμο.

Η είδηση των απολύσεων προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να κατηγορούν τον Μασκ ότι «καταστρέφει την ελευθερία του λόγου στην Αμερική». Κάποιοι τόνισαν επίσης ότι το Twitter παλεύει με τα οικονομικά του εδώ και χρόνια, πολύ πριν ο Μασκ αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, το Twitter κυκλοφόρησε ένα νέο σύστημα επαλήθευσης, με όλους τους χρήστες να λαμβάνουν ένα μπλε σημάδι επιλογής αγοράζοντας το Twitter Blue. Ωστόσο, μόλις μία ημέρα αργότερα, στην πρώτη ομιλία του Μασκ στο προσωπικό του Twitter από τότε που ανέλαβε την ιδιοκτησία της εταιρείας, προειδοποίησε για μια δεινή οικονομική κατάσταση και φέρεται να είπε ότι ήταν πιθανή η χρεοκοπία. Ως αποτέλεσμα αυτών των ειδήσεων, ο Μασκ διέκοψε τις συνδρομές στο Twitter Blue την επόμενη μέρα. Σε ένα tweet, εξήγησε ότι η παύση οφειλόταν σε λογαριασμούς που έκαναν κατάχρηση του σημάδι ελέγχου επαλήθευσης πλαστοπροσωπώντας επωνυμίες και δημόσια πρόσωπα. Τελικά, στις 11 Νοεμβρίου, περισσότερα ανώτερα στελέχη παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο Twitter.

Στη συνέχεια, στις 14 Νοεμβρίου, ο Μασκ ανακοινώνει ότι το Twitter θα «απενεργοποιήσει» τις μικροϋπηρεσίες, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ιστότοπου. Αυτός κάνει tweet:

Μέρος του σήμερα θα είναι η απενεργοποίηση του bloatware "microservices". Λιγότερο από το 20% χρειάζεται πραγματικά για να λειτουργήσει το Twitter!

— Elon Musk (@elonmusk) 14 Νοεμβρίου 2022

Το Twitter απέλυσε επίσημα τον Yao Yue, τον πρώην Κύριο Μηχανικό Λογισμικού, μετά από 12 χρόνια στην εταιρεία. Ο Yue μοιράστηκε τα νέα στο Twitter, εκφράζοντας ανακούφιση και λέγοντας ότι έχει «πολλές ιστορίες να πει».

Αυτό έρχεται καθώς η δικαστική μάχη μεταξύ Twitter και Musk λήγει, με τον δικαστή να απορρίπτει την αγωγή. Στη συνέχεια, ο Musk ανακοινώνει ένα νέο πρόγραμμα "Blue Verified" που θα ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το Twitter μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για την προώθηση ειδήσεων όσο πιστεύαμε προηγουμένως.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Pew Research Center, διαπίστωσε ότι μόνο το 6% των ενηλίκων των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το Twitter λένε ότι συχνά μαθαίνουν για έκτακτες ειδήσεις από την πλατφόρμα.

Αυτό συγκρίνεται με το 20% των ενηλίκων των Η.Π.Α. που λένε ότι μαθαίνουν συχνά για τις έκτακτες ειδήσεις από την τηλεόραση και το 18% που λένε ότι συχνά μαθαίνουν γι' αυτές από το ραδιόφωνο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το Twitter είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από όσους είναι νεότεροι, πιο μορφωμένοι και πιο ενεργοί πολιτικά από τον γενικό πληθυσμό.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, ενώ το Twitter μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, δεν είναι απαραίτητα ένας αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης ενός ευρύτερου κοινού με έκτακτες ειδήσεις.

Ξεκινήστε την προώθηση των προϊόντων σας στην καρτέλα Αγορές με το Search Console
Το Google Search Console παρουσίασε μια νέα ενότητα για τις καταχωρίσεις της καρτέλας Αγορές για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων να εμφανίζουν τα προϊόντα τους στην καρτέλα «Αγορ...
Διαβάστε περισσότερα
Η Google διευκολύνει τη μεταφορά προϊόντων στην καρτέλα Αγορές
Η Google διευκολύνει τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου να προβάλλουν τα προϊόντα τους στην καρτέλα Αγορές στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μια ενημέρωση στο Google Search Console καθιστά δυνατή τη λίστ...
Διαβάστε περισσότερα