Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας με το γράφημα με συννεφάκια του Search Console.

April 6, 2022

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα παρέχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ευκαιρίες για βελτιστοποίηση της απόδοσης αναζήτησης Google του ιστότοπού σας. Αν δεν έχετε διαβάσει το πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με τη Σύνδεση Search Console με το Data Studio ανάρτηση και Παρακολούθηση επισκεψιμότητας αναζήτησης με το Data Studio, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα ελέγξετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με Οι πληροφορίες σας είναι διαθέσιμες στο Data Studio χρησιμοποιώντας το Search Console.

Σήμερα θα συζητήσουμε ένα διάγραμμα φυσαλίδων που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποια ερωτήματα λειτουργούν καλά για τον ιστότοπό σας και ποια μπορούν να βελτιωθούν. Θα ξεκινήσουμε εξηγώντας τα κύρια στοιχεία στο γράφημα, περιγράφοντας τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και πώς επηρεάζουν τα δεδομένα. Στη συνέχεια, θα παρέχουμε ορισμένες υποδείξεις σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε κατά την ανάλυση των δεδομένων.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα από την αρχή - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε [αυτό το πρότυπο](https://datastudio.google.com/reporting/1e5b5f6a-38d7-4547-a54b-69594681a09b/page/xFbeC /preview){rel= "nofollow"} και συνδέστε το στα δεδομένα σας.

Τα γραφήματα με συννεφάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οπτικοποιήσετε πολλές μετρήσεις και διαστάσεις ταυτόχρονα, επειδή σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε σχέσεις και μοτίβα στα δεδομένα σας πιο αποτελεσματικά. Στο παράδειγμα που εμφανίζεται εδώ, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά επισκεψιμότητας (αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR), μέση θέση) και την επισκεψιμότητα (σύνολο Κλικ) και για τις δύο διαστάσεις (ερώτημα, συσκευή).

Αυτό το γράφημα χρησιμοποιεί τον πίνακα Εμφανίσεις ιστότοπου στην πηγή δεδομένων του Search Console, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεντρωτικά δεδομένα απόδοσης αναζήτησης ανά ιστότοπο και ερώτημα. Υπάρχουν πέντε επιλογές προσαρμογής:

  1. Έλεγχος δεδομένων: Επιλέξτε την ιδιότητα Search Console που θέλετε να αναλύσετε.
  2. Εύρος ημερομηνιών: Επιλέξτε το εύρος ημερομηνιών που θέλετε να δείτε στην αναφορά. Από προεπιλογή, θα δείτε τις τελευταίες 28 ημέρες.
  3. Ερωτήματα: Συμπεριλάβετε ή εξαιρέστε ερωτήματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυπικές εκφράσεις παρόμοιες με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στο Search Console.
  4. Χώρα: Συμπεριλάβετε ή εξαιρέστε χώρες.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τρεις τρόπους για να κάνετε τα γραφήματα πιο διορατικά. Αυτές οι μέθοδοι αντιστρέφουν την κατεύθυνση του άξονα y, χρησιμοποιούν μια λογαριθμική κλίμακα και προσθέτουν γραμμές αναφοράς.

Η αντιστροφή της κατεύθυνσης του άξονα y σημαίνει ότι το 1 βρίσκεται στην κορυφή. Αυτό είναι χρήσιμο για επαγγελματικά διαγράμματα, καθώς το γλυκό σημείο βρίσκεται συνήθως στην επάνω δεξιά γωνία.

Η χρήση μιας λογαριθμικής κλίμακας μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του ερωτήματος στο τέλος του γραφήματος. Αυτή η κλίμακα είναι "ένας τρόπος εμφάνισης αριθμητικών δεδομένων σε ένα πολύ ευρύ φάσμα τιμών με συμπαγή τρόπο".

Η προσθήκη οδηγών βοηθά στην επισήμανση τιμών πάνω ή κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό βοηθά να επιστήσει την προσοχή στις αποκλίσεις των μοτίβων.

Το παρακάτω κείμενο συζητά τη χρήση φυσαλίδων στην οπτικοποίηση δεδομένων για να βοηθήσει στην αποκάλυψη ευκαιριών βελτιστοποίησης ερωτημάτων. Τα συννεφάκια αντιπροσωπεύουν μεμονωμένα ερωτήματα, το μέγεθος αντιπροσωπεύει τον αριθμό των κλικ και το χρώμα αντιπροσωπεύει την κατηγορία συσκευής.

Η χρήση των κλικ ως μεγέθους φούσκας σάς βοηθά να δείτε με μια ματιά ποια ερωτήματα οδηγούν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα—όσο μεγαλύτερο είναι το συννεφάκι, τόσο περισσότερη επισκεψιμότητα δημιουργεί το ερώτημα. Ομοίως, η χρήση της κατηγορίας συσκευής ως χρώματος φυσαλίδων μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις διαφορές απόδοσης μεταξύ των αναζητήσεων σε κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διάσταση για το χρώμα, αλλά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των τιμών, γίνεται πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το μοτίβο.

Αυτή η οπτικοποίηση βοηθά στον εντοπισμό περιοχών για περαιτέρω βελτιστοποίηση. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της μέσης θέσης και του CTR, αυτό μπορεί να υποδεικνύει περιθώρια βελτίωσης στην κατάταξη ή τη συνάφεια. Ομοίως, εάν υπάρχουν πολλές μικρές φυσαλίδες με υψηλό CTR, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα επεκτείνοντας αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

Η κόκκινη γραμμή αναφοράς στο παρακάτω γράφημα δείχνει τον μέσο όρο για κάθε άξονα, διαιρώντας το γράφημα σε τεταρτημόρια, εμφανίζοντας την απόδοση των τεσσάρων τύπων ερωτημάτων. Τα τεταρτημόρια σας μπορεί να φαίνονται διαφορετικά από αυτά που κοινοποιούνται σε αυτό το άρθρο. Θα εξαρτηθούν από τον τρόπο διανομής των ερωτημάτων του ιστότοπού σας.

Γράφημα που δείχνει απόδοση τεσσάρων ερωτημάτων

Συνήθως, το γράφημα θα εμφανίζει τέσσερις ομάδες που μπορείτε να αναλύσετε για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε πού θα επενδύσετε τον χρόνο σας κατά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των ερωτημάτων.

  1. Κορυφαία κατάταξη, υψηλό CTR: Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για αυτό· το κάνετε ήδη καλά.
  2. Χαμηλή κατάταξη, υψηλό CTR: Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται να σχετίζονται με τους χρήστες· θα λάβουν υψηλό CTR ακόμη και αν κατατάσσονται χαμηλότερα από το μέσο ερώτημα στον ιστότοπό σας. Εάν ανέβουν στις τάξεις, μπορεί να συμβάλουν σημαντικά - επενδύστε στη βελτιστοποίησή τους!
  3. Χαμηλή κατάταξη, χαμηλό CTR: Όταν εξετάζετε ερωτήματα με χαμηλό CTR (αυτή και η επόμενη κουκκίδα), είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να κοιτάξετε το μέγεθος της φυσαλίδας για να δείτε ποια ερωτήματα έχουν χαμηλό CTR αλλά εξακολουθούν να φέρνουν πολλά της επισκεψιμότητας . Αν και τα ερωτήματα σε αυτό το τεταρτημόριο μπορεί να μην αξίζουν τον κόπο σας, μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Το παρακάτω κείμενο περιγράφει τον τρόπο ιεράρχησης των ερωτημάτων για σκοπούς SEO. Ταξινομεί τα ερωτήματα σε δύο κατηγορίες - σχετικές και άσχετες - και παρέχει συμβουλές για το πώς να χειριστείτε κάθε κατηγορία.

Τα σχετικά ερωτήματα είναι αυτά που έχουν ήδη εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτά θα πρέπει να προτιμώνται από τα ερωτήματα που δεν εμφανίζονται καθόλου, καθώς είναι πιο εύκολο να βελτιστοποιηθούν.

Τα άσχετα ερωτήματα είναι ερωτήματα που δεν εμφανίζονται επί του παρόντος στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εάν αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά για εσάς, αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ρυθμίσετε το περιεχόμενό σας ώστε να εστιάσετε σε αυτά.

Το κείμενο παρέχει επίσης συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε εάν βρεθείτε στην κορυφή ενός ερωτήματος με χαμηλό CTR. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ανταγωνιστές έχουν σήμανση δομημένων δεδομένων ή επειδή κατατάσσεστε για ερωτήματα για τα οποία οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται για τον ιστότοπό σας. Σε κάθε περίπτωση, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης για τον ιστότοπό σας.

Η βελτιστοποίηση της απόδοσης του ιστότοπού σας είναι σημαντική εάν θέλετε να κατατάσσεστε υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο Οδηγός έναρξης SEO μπορεί να παρέχει ορισμένες συμβουλές, όπως να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία τίτλου, οι μετα-ετικέτες περιγραφής και τα χαρακτηριστικά alt είναι περιγραφικά και ακριβή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στοιχεία κεφαλίδας για να δημιουργήσετε μια ιεραρχία για το περιεχόμενό σας, διευκολύνοντας την πλοήγηση. Η προσθήκη σήμανσης δομημένων δεδομένων βοηθά στην περιγραφή του περιεχομένου σας στις μηχανές αναζήτησης, ώστε να μπορεί να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης με χρήσιμο τρόπο. Τέλος, η εξέταση των όρων που μπορεί να αναζητήσουν οι χρήστες για να βρουν το περιεχόμενό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατατάξετε υψηλότερα. Το Εργαλείο σχεδιασμού λέξεων-κλειδιών από το Google Ads μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες παραλλαγές λέξεων-κλειδιών και κατά προσέγγιση όγκους αναζητήσεων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Google Trends για να βρείτε ιδέες από αναδυόμενα θέματα και ερωτήματα που σχετίζονται με τον ιστότοπό σας.

Η ομάδα του Google Search Central κυκλοφόρησε μια νέα σειρά αναρτήσεων ιστολογίου στο Google Search Console και στο Data Studio. Το πρώτο άρθρο της σειράς καλύπτει σχόλια από την κοινότητα αναζήτησης.

Η ομάδα ζητά να δημοσιεύονται τυχόν ερωτήσεις στην Κοινότητα του Κέντρου Αναζήτησης Google ή Κοινότητα Data Studio. Υπενθυμίζουν επίσης σε όλους ακολουθήστε τους στο Twitter για ανακοινώσεις μελλοντικών αναρτήσεων στη σειρά.

Παρακολουθήστε την κυκλοφορία αναζήτησης με το Data Studio
Η Google δημιούργησε ένα νέο πρότυπο πίνακα ελέγχου για το Data Studio που διευκολύνει τους χρήστες να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα αναζήτησης Google στους ιστότοπούς τους. Αυτό το πρότυπο σάς επι...
Διαβάστε περισσότερα
Πώς θα καταπολεμήσει η Google τα ανεπιθύμητα μηνύματα στην Αναζήτηση Google το 2021;
Το 2021, η Αναζήτηση Google δεσμεύεται να κρατά το ανεπιθύμητο και κακόβουλο περιεχόμενο μακριά από τα αποτελέσματα αναζήτησής της. Αυτό γίνεται εν μέρει με τη χρήση του SpamBrain, ενός συστήματος πρό...
Διαβάστε περισσότερα