Το IPv6 και η επίδρασή του στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι το ipv6 και γιατί είναι σημαντικό.

Τι είναι το IPv6;

Το IPv6 (Internet Protocol έκδοση 6) είναι μια νέα έκδοση του Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP), του πρωτοκόλλου επικοινωνίας που παρέχει ένα σύστημα αναγνώρισης και θέσης για υπολογιστές σε δίκτυα και δρομολογεί την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο. Με την ευρεία εξάπλωση του IPV6, θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε συσκευής στη γη - από κινητά τηλέφωνα μέχρι ψυγεία έως συστήματα βιομηχανικού ελέγχου - με μια μοναδική διεύθυνση.

Το IPv6 προορίζεται να αντικαταστήσει το IPv4, το οποίο είναι επί του παρόντος το κυρίαρχο πρότυπο που χρησιμοποιείται από τους δρομολογητές και τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών. Το IPv6 σχεδιάστηκε ως αντικατάσταση του IPv4, το οποίο χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980. Το παλαιότερο πρωτόκολλο έχει αρκετούς περιορισμούς που το καθιστούν προβληματικό για σύγχρονες χρήσεις του διαδικτύου. Για παράδειγμα, κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο χρειάζεται τη δική της μοναδική διεύθυνση IP — στο IPv4 υπάρχουν μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια πιθανές διευθύνσεις για όλες τις συσκευές στο διαδίκτυο μαζί. Επιπλέον, σε πολλούς οργανισμούς εξαντλούνται οι διευθύνσεις IP λόγω του τεράστιου αριθμού συσκευών που είναι συνδεδεμένες στα δίκτυά τους.

Γιατί είναι σημαντικό το IPv6;

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, η ζήτηση για διευθύνσεις IP θα συνεχίσει να αυξάνεται και είναι πιθανό ότι τελικά θα φτάσουμε σε αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να προσθέσετε μια νέα συσκευή ή υπηρεσία που χρησιμοποιεί μια διεύθυνση IP, τότε θα πρέπει είτε να εγκαταλείψετε μια υπάρχουσα συσκευή ή υπηρεσία ή να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν το NAT (Network Address Translation) που μπορεί να μεταφράσει ιδιωτικές διευθύνσεις σε δημόσια στο οικιακό σας δίκτυο. Ωστόσο, και οι δύο αυτές λύσεις απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με θέματα όπως η ασφάλεια και η απόδοση. Μια καλύτερη λύση θα ήταν αν μπορούσαμε απλώς να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων διευθύνσεων χωρίς να χάσουμε καμία λειτουργικότητα!

Η Ομάδα Εργασίας Μηχανικής Διαδικτύου (IETF) προβλέπει ότι έως το 2035 θα υπάρχουν δισεκατομμύρια συσκευές στο Διαδίκτυο που θα χρειάζονται διευθύνσεις IP. Χρησιμοποιώντας το IPv6 αντί για το IPv4, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανάπτυξη χωρίς να ξεμείνουμε από διευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε βελτιωμένη απόδοση από τον ιστότοπό σας, καθώς θα υπάρχει λιγότερη συμφόρηση λόγω περιορισμένων διαθέσιμων διευθύνσεων IP.

Πόσο συνηθισμένη είναι η χρήση IPv6;

Σύμφωνα με τη σελίδα στατιστικών στοιχείων IPv6 της Google, περισσότερες από τις μισές αναζητήσεις Google πραγματοποιούνται πλέον μέσω IPv6 — και αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται κάθε μήνα. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: οι διευθύνσεις IPv4 εξαντλούνται. Έχουν απομείνει μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IPv4 στον κόσμο (ένας αριθμός που θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς μεταβαίνουμε στο IPv6).

Μπορείτε να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας μόνο με IPv6;

Οι ιστότοποι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στους χρήστες μέσω IPv4, ακόμη και αν δεν έχουν οι ίδιοι διεύθυνση IPv4 (επειδή έχουν έναν πάροχο που τους παρέχει), αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται επιπλέον βήματα, όπως η μετάφραση μιας διεύθυνσης IPv4 σε μια διεύθυνση IPv6 πριν την αποστολή της στη συσκευή σας. Αυτό το επιπλέον βήμα ονομάζεται “διπλή στοίβα”.

Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι προσφέρουν πλέον υποστήριξη διπλής στοίβας — συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Google — που σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή μόνο με IPv4 (όπως ένα παλιό τηλέφωνο), θα εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους.