«Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η ιδέα, δεν είναι ποτέ η ιδέα, είναι πάντα αυτό που κάνεις με αυτήν». ― Neil Gaiman Η διαδικασία διαμόρφωσης ιδεών για τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου —είτε για επιχειρήσεις είτε για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης—είναι ένα εντελώς περίπλοκο και δύσκολο εγχείρημα. Επειδή δεν τελειώνει μόνο με τη δημιουργία της ίδιας της ιδέας, η πρόκληση έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο πώς αυτή η ιδέα είναι δομημένη και αναπτύσσεται για να προσελκύει με συνέπεια ένα κοινό για να κάνει μια συγκεκριμένη δράση. Πόσο ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί ότι η δημιουργία ιδεών, από αυτή την άποψη, έχει κάπως μετατραπεί σε μια διαδικασία — μια ρουτίνα που μπορεί να γίνει περιοριστική και δυσάρεστη.
Εάν προσπαθήσουμε να το σκεφτούμε, οι ιδέες για δημιουργικό περιεχόμενο δεν θα πρέπει να υποβιβάζονται σε μια φόρμα ή ότι θα πρέπει να δεσμεύονται από όρια και περιορισμούς. Ωστόσο, αυτές οι δομές εγγυώνται ότι η ιδέα είναι αποτελεσματική και διασφαλίζουν ότι πραγματικά οδηγεί κάποιον να πει, "Ε, αυτή η ιδέα είναι σωστή!" ή "Τους χτυπάς σωστά!" Διότι όταν αυτές οι ιδέες συντομεύονται για κάτι που υποτίθεται ότι είναι περιορισμένο, τότε εκεί μπορεί να είναι το πρόβλημα. Συχνά έχει ειπωθεί ότι οι ιδέες εξουσιοδοτούν τη στρατηγική περιεχομένου.
Κάποτε δούλευα για το έντυπο του κολεγίου και οι ιδέες είναι βασικά αυτές που οδηγούν τη στρατηγική της εφημερίδας για τη συγγραφή περιεχομένου. Στην αρχή ήταν μια εξαντλητική διαδικασία, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι έχοντας έναν συγκεκριμένο στόχο, ο ιδεασμός περιεχομένου έγινε μια βόλτα στο πάρκο. Ήταν αυτό που ανάγκασε τη συντακτική επιτροπή και το προσωπικό να δημοσιεύσουν αποτελεσματικά βραβευμένα άρθρα (τουλάχιστον σε Περιφερειακό επίπεδο) και να οδηγήσουν τους αναγνώστες μας, που είναι η «αγορά» μας σε μια συχνά αντικρουόμενη αλλά συνεκτική αίσθηση δράσης, αν και αντικρουόμενες απόψεις.
Κάθε οργανισμός ευδοκιμεί με εξαιρετικές ιδέες για να επιβιώσει σε έναν εντελώς σκληρό και, σε κάποιο βαθμό, απαιτητικό ανταγωνισμό. Εάν θέλετε να παραμείνετε στην απέριττη επιχείρηση της ψηφιακής βιομηχανίας, οι ιδέες θα πρέπει να ευδοκιμήσουν και να ρέουν σαν το νερό στα ορμητικά νερά, αιχμαλωτίζοντας ένα κοινό και κάνοντάς το σταθερά «γαντζωμένο» σε αυτό που μπορεί να προσφέρετε. Η αγορά αλλάζει γρήγορα, αλλά το περιεχόμενο —που δημιουργεί το κοινό και την αγορά— όχι. Λοιπόν, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.
Αυτή η συζήτηση για τον ιδεασμό ψηφιακού περιεχομένου θα βοηθήσει τους οργανισμούς να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες και τους πόρους, ξεκινώντας από τη δημιουργική διαδικασία του ιδεασμού και δομώντας τους για την αποτελεσματική επίτευξη στόχων ή συγκεκριμένων στόχων. Η επιτυχία μιας επιχείρησης ξεκινά με μια ιδέα. Μερικές φορές μπορεί να είναι το πιο παράξενο ή ασυνήθιστο. Αλλά αν δεν είναι καινούργιο, τότε θα είχαμε καταλήξει σε μια τέτοια βαρετή, γελοία ζωή, δεν νομίζετε; Ή θα ζούσαμε ακόμα σε σπηλιές μέχρι τώρα;
Για να γίνει μια ιδέα σπουδαία, πρέπει πρώτα να διεισδύσει σε κάθε επίπεδο του οργανισμού. Όταν κάθε μέλος δεσμεύεται με το ίδιο όραμα και τον ίδιο στόχο, τότε αυτή η ιδέα οδηγεί σε ένα ενιαίο εργασιακό περιβάλλον. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς δημιουργείτε ιδέες; Και πώς τα κάνετε υπέροχα; Υπάρχει πραγματικά μια επιστήμη σε αυτό. Όχι, δεν είναι πολύ τεχνικό ή κάποιο από αυτά τα βλέμματα που μπορεί να περιμένετε. Θα μάθετε πολλά για αυτό στο επόμενο blog μου.