Εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια καμπάνια SEO, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την κατηγορία των IP που έχει ο πάροχος φιλοξενίας σας.

Εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια καμπάνια SEO, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την κατηγορία των IP που έχει ο πάροχος φιλοξενίας σας. Μετά από όλα, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι βελτιστοποιημένος για τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να σας βρουν, σωστά; Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι διευθύνσεων IP: κατηγορία Α, Β και Γ. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τι είναι κάθε τύπος και πώς επηρεάζουν το SEO.

Οι IP είναι ουσιαστικά μια «ψηφιακή διεύθυνση» για κάθε μεμονωμένη συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο.


Με απλά λόγια, μια IP είναι μια αριθμητική αναπαράσταση μιας συσκευής στο Διαδίκτυο. Είναι σαν ένα όνομα και μια διεύθυνση για κάθε συσκευή που συνδέεται στον Παγκόσμιο Ιστό. Κάθε φορά που συνδέεστε στην τράπεζά σας ή παρακολουθείτε Netflix στην τηλεόρασή σας — χρησιμοποιείτε μια διεύθυνση IP.

Οι διευθύνσεις IP εκχωρούνται σε συσκευές από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), οι οποίοι στη συνέχεια μεταβιβάζουν αυτές τις διευθύνσεις σε ιστότοπους μέσω του δικού τους εξοπλισμού δρομολόγησης. Όταν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, στέλνει αιτήματα για δεδομένα (όπως εικόνες ή κείμενο) μέσω του ISP του και στον δικό σας — αυτό μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των επισκεπτών, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τοπικό περιεχόμενο εάν είναι απαραίτητο.

Τι είναι η κατηγορία Α;

Οι IP της κατηγορίας Α είναι οι πιο ακριβές, αλλά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες κατηγορίες που τις κάνουν να αξίζουν την τιμή τους. Οι IP κατηγορίας προορίζονται για εταιρείες που χρειάζονται πολλούς πόρους για τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Κάθε εύρος IP κατηγορίας Α περιέχει 256 εύρη κατηγορίας Β.

Τι είναι η κατηγορία Β;

Οι διευθύνσεις IP κατηγορίας Β χρησιμοποιούνται συνήθως από μεγάλες εταιρείες, ιδρύματα και πανεπιστήμια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σε θέση να παρέχουν περισσότερα από ένα υποδίκτυα (τα τμήματα του χώρου IP που απαρτίζουν το δίκτυο) για κάθε περιοχή κλάσης Α.

Κάθε εύρος IP κατηγορίας Β περιέχει 256 εύρη IP κατηγορίας C.

Τι είναι η Κατηγορία Γ;

Ο πιο συνηθισμένος τύπος διεύθυνσης IP είναι αυτό που ονομάζεται “κλάση C”. Οι διευθύνσεις κλάσης C χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση δικτύων υπολογιστών με μικρότερο αριθμό συσκευών, όπως οικιακά δίκτυα ή μικρές επιχειρήσεις. Κάθε IP κατηγορίας C έχει 256 διαφορετικά IPv4.

Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος φιλοξενίας Ιστού σας παρέχει τον σωστό τύπο διευθύνσεων IP για τις ανάγκες σας.


Προτού δεσμευτείτε σε έναν πάροχο φιλοξενίας Ιστού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι οι IP που παρέχουν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

  • Μιλήστε με τον οικοδεσπότη Ιστού. Το πρώτο βήμα είναι πάντα η επικοινωνία! Εάν δεν είστε σίγουροι ποια κατηγορία διευθύνσεων IP είναι η καλύτερη για τους επιχειρηματικούς στόχους και τον προϋπολογισμό σας, μιλήστε με τον οικοδεσπότη ιστού σας ή έναν σύμβουλο SEO που έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Μπορεί να είναι σε θέση να προτείνουν έναν συγκεκριμένο τύπο από τη δική τους εμπειρία ή να προτείνουν κάποια αξιόπιστα τρίτα μέρη που προσφέρουν δωρεάν δοκιμές διαφορετικών τύπων IP, ώστε να μπορείτε να τα δοκιμάσετε μόνοι σας προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με το ποια είναι κατάλληλη για την καμπάνια σας.

  • Ερευνήστε τη φήμη της εταιρείας που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση κριτικών σε ιστότοπους όπως το Yelp και το Google+, καθώς και την ανάγνωση των πολιτικών τους όταν έρθει η ώρα να εγγραφείτε, ώστε να μην υπάρχουν κρυφά έξοδα που σχετίζονται με την αγορά νέων τομέων, εάν είναι απαραίτητο (όπως επιπλέον χρεώσεις μεταφοράς δεδομένων).

  • Εάν έχετε περισσότερους από έναν ιστότοπους και θέλετε να δημιουργήσετε backlinks μεταξύ αυτών των ιστότοπων, ζητήστε παρόχους που μπορούν να παρέχουν IP από διαφορετικά κέντρα δεδομένων

συμπέρασμα

Εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πώς οι διαφορετικές κατηγορίες IP θα επηρεάσουν την ικανότητά σας να κατατάσσεστε καλά στις μηχανές αναζήτησης. Όπως συζητήσαμε σε όλο αυτό το άρθρο, η κατηγορία IP που έχει ένας ιστότοπος μπορεί να επηρεάσει την εξουσία και τις δυνατότητες κατάταξής του. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να εστιάσετε στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, τότε οι IP κατηγορίας Β ή Γ μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς — αλλά αν θέλετε να δημιουργήσετε συνολική δημοτικότητα και επισκεψιμότητα, τότε οι IP της κατηγορίας Α μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται ο ιστότοπός σας.

Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει ένας “καλύτερος” τύπος διεύθυνσης IP για κάθε ιστότοπο. Κάθε ιστότοπος έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και στόχους, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο δικός σας έχει το είδος του παρόχου φιλοξενίας που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς τους στόχους!